,

Kunsten at blive set blandt mange

En håndfuld sten i en cirkel. Lidt kviste, lidt brænde, lidt cowboy’darh skrå og en spejder håndbog. Jernet i ilden, vente på det bliver rødglødende og så ellers afsted og skamfere ens ”ejendom” med det ”skønneste” brænde mærke. Zzzzzhhhhh, I was here; initialerne er ikke lige til at vaske af efter sådan en tur.  Så er det ellers vandpistolen over skulderen og skyde vildt på alt, der forsøger at rende med mit kæreste eje. I gode gamle dage var Branding bare nemmere, mere simpelt og mere ligetil at forstå. Men den går altså ikke længere.

Alligevel er det stadig den tankegang der ligger bag, når mange af os forsøger at mestre kunsten at blive set blandt mange – når vi forsøger at skabe effektiv Branding. Vi skamferer i virkeligheden stadig vores ”ofre”. Velkommen til det 21. Århundrede, hvor der altså skal noget helt, helt andet til.

Power Point og den samme fejl, 365, 24/7
Der stod jeg i mit fineste pus. Håret var vandkæmmet og slipset var strammet. Mine sko var højglans polleret, skjorten strøjet i de fineste folder og manchetknapperne blikkede i rampelyst. Min plan var klar, min power point var klar (141 slides, ca.) Musikken sad klar i anlægget og lydteknikeren sad med spidset blyant klar, klar til at trykke ”play” ved mit signal. Jeg så ud over flokken af korslagte arme og kritiske blikke, og pludselig slog det mig: ”Jeg er jo ved at begå nøjagtigt den samme fejl, som 7 ud 10 ledere og sælgere begår hver eneste dag, året rundt, 24/7.”

Jeg kiggede over på den super venlige og serviceorienterede lydteknikker, som hver dag må leve med ordre-udspyende-struktur-fascist-typer, som jeg var – han kunne godt se, at nu havde jeg sgu nok tænkt mig at bryde den ”naturlige orden”, i mit foretagende. Jeg kunne se det lette smil på hans læber, og fornemme forventningsfuldheden i hans øjne. Planen var, at når jeg sendte mit signal, så skulle han afspille sang nr. 2 på den CD, jeg havde udleveret til ham tidligere. Jeg havde brugt oceaner af tid på, at sætte ham helt ind i, at det var ca. 16 minutter inde i foredraget, at ”vores” lille event skulle løbe af stablen. Jeg får ”hvisket” til ham hen over scenen: ”Bare start den, og skru helt op!” ”Altså den første?” får han sagt lidt bøvet, men hans finger er med ham, og Linkin Parks ”Don’t Stay” brager ud over tilhørerne.

30 sekunder der føltes som 50 minutter
Hvis ikke jeg allerede havde varmen, så tror jeg da nok lige jeg fik den nu. Hvis ikke du kender Linkin Park, så kan jeg fortælle dig, at det er heavy metal i ordets reneste forstand. Jeg begyndte at danse. Altså ikke dans i sin normale form, hvor der på en eller anden måde forefindes en struktur i bevægelserne. Næ nej, jeg gav slip – helt slip. Og i hvad der føltes som 50 minutter, men snarere var 30 sekunder, gassede jeg jeg helt ud i ”fri bevægelse”. Jeg må sige jeg var imponeret. Der var slet ikke nogle der rejste sig og gik.

Kano- og rødvinslatter
Hvis du spørger mig hvor jeg fik den idé fra, så kan jeg simpelthen ikke svare. Jeg aner det ikke. Men den fejl jeg var så tæt på at begå, som 7 ud af 10 ledere og sælgere begår var, at jeg klædte mig som dem, jeg skulle tale for. Min plan var at tale som de talte. Tale om noget, de allerede talte meget om. På en måde, som de allerede selv talte om det på (Dobbelt effekt). Da de 30 pinefyldte sekunder var overstået, fik jeg fremstammet mit spørgsmål: ”Var det pinligt?” Der havde jeg lige pludselig hele flokken med mig. Fra at sidde med korslagte arme og døde blikke, brød flokken ud i latter. Ca. 50 direktører grinede som var vi 50 gutter og gut-inder på kanotur, lidt for rødvins friske og en eller anden lige havde fortalt en joke, som i den grad var en ”man” kun fortæller til sine nærmeste og mest fortrolige.

Da roen atter havde lagt sig kom jeg med min pointe: ”Er vi enige om, at uanset hvad der sker i dag, så er jeg den, der var mest pinlig? Er vi enige om, at uanset hvor ”stort et navn du er”, så er der ikke længere nogen undskyldning for, at du ikke tager en chance og prøver noget nyt i dag?” Nu var der pludselig stille i rummet. Ikke den her pinlige tavshed, men den tavshed der opstår, når vi ”fin-tænker”. Den skulle simpelthen lige ind og vende en ekstragang. Indeni dragede jeg lettelsens suk: ”Holy smoke, jeg overlevede, jeg overlevede – I’m aliiiive!”

Jeg blev Brandet, ikke mine kunder
Så hvem var det der blev brændemærket her? Det var mig. Hvem var det, der måtte tage det varme jern på ballerne? Det var mig. Og det er en af de vigtigste ”hemmeligheder”, ved kunsten at skille sig ud blandt mange. Vend billedet 180 grader og kom ud af tankegangen; hvordan kan jeg efterlade MIT/VORES aftryk hos andre. Hvordan får jeg smækket mine initialer på bagdelen af andre.  Det er en ødelæggende fejl som alt, alt for mange af os begår hver dag. Vi tænker stadig som cowboy’en, der ser ud over en flok kvæg, og tænker om andre som kvæg, hvilket bevirker at vi rent faktisk gør dem forkerte og ”ondt”. Formålet er at sælge os selv, vores budskaber eller vores produkter.

Det mest værdifulde du nogensinde kommer til at tilbyde dine kunder eller ansatte, er ikke dine produkter eller dit lederskab – det er den indpakning du kommer det i. Det kan være rådgivning, information, optimering, fejlretning, en skideballe eller noget helt andet, og hvis dit Brand er baseret på at Brænde dig fast på andre, så vil din indpakning frastøde dem. Tænk over det: Hvis et menneske skal give dig en svær feedback, og du i forvejen føler, at den der leverer feedbacken til dig, gør dig forkert – hvad sker der så?

Kærlighed og interesse
Det er sælgeren, som kritiserer kundens tidligere leverandør uden tanke for, at det er kunden der har VALGT dem tidligere. Det er lederen, som kritiserer sin forgænger uden tanke for, at folk hun taler til, måske rent faktisk holdt meget af forgængeren. Det er forælderen, der råber ordrer til sit barn uden tanke for, at fars/mors kærlighed er eneste barnet er interesseret i. Det er kunden der råber af servicemedarbejderen uden tanke for, at hun måske en dag bliver hendes chef.

Hvornår kan du få lov til at sige: ”Jeg har en løsning, der er bedre?” Når du har et Brand, der starter med at skabe noget meningsfuldt for mennesket i den anden ende. Hvornår kan du få lov at give den svære feedback? Når du har vist, hvordan du selv anvender svær feedback til at vokse med. Den følelse du skaber i andre, er dit Brand. Kunsten at blive set blandt mange handler ikke om at hugge hovedet af andre. Det handler om, at give lidt af sig selv, til så mange mennesker som overhovedet muligt.

Så hvad kan du gøre nu?
At skabe værdi og skille sig ud handler om at forbedre noget, der allerede eksisterer. Eller at udfylde et hul, som ingen i dag har fundet en måde at fylde ud. Nogle gange er det lige til, andre så er det en svær og banebrydende opfindelse. Uanset hvad, så handler kunsten om at skille sig ud blandt mange om, at du hele tiden vender problemer om til løsninger.

Så i stedet for at fortæller kunderne, at de stinker til processer, så vis dem hvordan processer kan skabe endnu mere værdi for dem. I stedet for at fortælle dine medarbejdere, at de skal tage sig sammen, så vis dem hvor du trænger til at tage dig sammen, og vis dem hvordan du løser det. Tag det første skridt for dem, så er det meget, meget nemmere at få dem med dig.

Uanset hvad din forretning er, så ved jeg du kan det her – for det er noget vi mennesker er født med: Evnen til at være os, lige præcis på den måde, hvor andre kan se forskellen imellem dig og alle de andre.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *