, , ,

Et glimt af dit sande spejlbillede

Lyt som podcast

Hvad har anoreksi med en tøjbutik at gøre? Hvordan kan du, ved bedre at sætte dig ind i kundens, medarbejderens eller investorens verden – skabe endnu større gennembrud? Hvordan kan personlige oplevelser og historier gøre dig til en i øjenfaldende performer, i særklasse?

Kinderne er indsunkne. Der er sorte render under øjnene. Ribbenene ses tydeligt. Højden siger 174 cm og vægten siger 45 kg. Følelsen af ubehag og væmmelse er massiv, og føles som en tung sten, der presser så hårdt på brystkassen, at kvalmen uundgåeligt bliver til en tur foran kummen på toilettet. Hendes brune øjne kigger sørgmodigt på mig. Skammen stråler ud af hende, og hun siger stille til mig: ”Og det eneste jeg kan tænke på Christian, når jeg ser mig selv i spejlet, er hvor uhumsk tyk, jeg føler mig.”

Livgivende beslutning
Det er ikke første gang vi mødes. Vi har talt sammen flere gange nu. Min hjerne kører på højtryk: Det her er vigtigt. Det her er sårbart. Hvordan kan jeg være med til, at denne unge kvinde, med så stort potentiale sådan rigtigt, kan få et glimt af sit sande spejlbillede og måske tage mere livgivende beslutninger fremadrettet?

Et lys i verden
Mange af os, når vi ser i spejlet, ser noget helt andet end hvad der i virkeligheden er at se. Vi ser vores selvbillede, og ikke vores spejlbillede. Når et menneske holder op med at spise, taber sig vildt, og stadig føler sig fed, er det ”nemt” at forstå konsekvensen og skaden, det gør. Men hvad med andre steder hvor du ”skader” dig selv, fordi du end ikke ser blot en glimt af dit sande spejlbillede, men derimod dit selvbillede? Der hvor du ikke ser, hvorfor du allerede ER et lys i denne verden? Og hvor du kæmper for at opnå noget, som du allerede er og besidder.

Lad os sammen holde spejlet op, og gøre den samme store opdagelse, som denne unge, smukke og stærke kvinde gjorde.

17 år, og på tvangskost
Kun lige startet på livet, og fuld af selvhad. En ung krop der var i en stilstand, som havde den udtjent sin værnepligt her på jorden. Rådgivere, psykologer og terapeuter som mig selv, kendte hun ud og ind. I virkeligheden vidste hun mere om hvordan vi tænker, end vi vidste om hvad hun tænker (ja, ja lidt finurlig grammatik, men jeg ved du ved hvad jeg mener). Ingen af os havde gjort en forskel, og nu var situationen sådan rigtig kritisk. Min hjerne var på overload. Et spørgsmål havde presset sig på, fra første gang jeg mødte hende, men modet til at stille det, havde jeg ikke kunne etablere. Det her var sårbart, og jeg var optaget af, ikke at fejle.

Et provokerende spørgsmål og hjertebanken
Jeg var i virkeligheden ikke meget ældre end hende, og måske var det derfor, at tilliden i mellem os var så høj? Mit hjerte bankede hurtigere og hurtigere; jeg kunne mærke, at der ikke længere var nogen vej udenom. Vi havde ”sludret” et par minutter oven på hendes indrømmelse om, hvad hun så i spejlet, når hun endelig tog sig sammen til at kigge i det. Mit spørgsmål voksede sig større og større i mit hjerte, og øjeblikket kom, hvor jeg fik flettet det ind i vores samtale: ”Hvorfor har du valgt, langsomt, at tage dit eget liv?”

Grunden til at jeg havde været på usigeligt bange for at spørge, var lige til. Ville hun høre det som mit argument for, at hun skulle vælge en hurtigere metode, til at tage sit eget liv med? Min frygt blev i den grad manet til jorden. Hun kiggede op. Hendes øjne udtrykte en blanding af overraskelse, nysgerrighed og antydningen af et lettelsens suk slap hendes læber. Hun havde det ligesom en ryger (forestiller jeg mig), der udmærket godt ved, at rygning koster liv. Hun var fuldt bevidst om, hvor farligt det hun havde ”gang i” var. Hun vidste godt at hun ville dø af det, hvis ikke der skete ”noget”. Men det kender du og jeg da i den grad også godt, at vi gør noget, som vi ved er torske-dumt eller farligt for os, og alligevel gør vi det.

Lidt til ”venstre” blev til meget mere
Alle detaljerne er ikke vigtige her, men vores samtale kom overordnet til at handle om valg. Ikke på det typiske; livet-handler-om-at-foretage-valg-og-holde-sig-til-dem-niveauet. Vores samtale var mere ind til kernen, mere ind til hvad hendes liv i virkeligheden handler om. Og hvad var hendes valg så? Hvad var det hun fandt frem til?

Dette unge menneske var opvokset med voksne mennesker, der i den grad var grusomme. Hendes adfærd var hendes valg. De voksne mennesker, som engang var grusomme, var ikke længere en del af hendes liv, men hun bevarede deres grusomhed over for sig selv, hver dag. Hun nægtede sig selv næring fysisk, mentalt og åndeligt. Hun levede i en i kærlighedsforladt ”ørken” hvor oaserne ikke var lavet af vand, men af at tage kontrol over sin krop. Det var som at drikke saltvand, når man er ved at dø af tørst, på åbent hav.

Når vi ser hinanden
Jeg er så super privilegeret, at mit arbejde lader mig møde mennesker, i alle mulige forskellige sammenhænge, hvor vi holder spejlet op, for at få et glimt af det sande spejlbillede. Nogle gange er emnerne så alvorlige som i eksemplet her, andre gange er det noget ”lettere” temaer. Formålet er altid at skabe bevægelse. At mestre kunsten at få ting til at ske. At skabe gennembrud. Mine oplevelser sammen med andre har lært mig, at det der grundlæggende skaber resultater, i alle mulige sammenhænge; er kontakt. Når vi mødes. Når vi ser hinanden. Når vi føler os set. Når vi føler os elsket. Når vi føler, at vores liv giver mening, og når det ”jeg” har at byde på, er noget verdenen sætter pris på.

Følelsen af at blive set, er nøglen til mennesker. Denne unge kvinde blev tvangsfordret. Så hvis resultatet var at hun blot skulle overleve, så var det jo fint nok. Men det der gør at hun i dag LEVER og ikke kun overlever er, at hun blev set.

Holy smoke det sælger
Vi kan tage princippet over i alt muligt andet. Kan man sælge mobiltelefoner ved at være smart? Ja, det kan man i den grad. Men holy smoke hvor kan man sælge mobiltelefoner, hvis man giver sine kunder en oplevelse af, at blive set samtidig med. Kan ”man” skabe resultater ved snyde andre mennesker? Ja, det er da bevist igen og igen. Men ved at løfte andre mennesker, kan du skabe gennembrud.

”Nu skal du jo spise, ik?. Du kan jo godt se, at det ikke nytter noget, når du ikke spiser, ik? Det er farligt – du dør af det. Det forstår du godt, ik?” At møde mennesker sådan; ja, så kan jeg jo sige, at jeg har gjort det jeg skulle. Men jeg har også lige fordummet et menneske, der allerede ligger ned. Den del ved hun altså udmærket godt i forvejen.

Kunden træder ind i din tøjbutik og du giver hende lige det kritiske elevator-blik. Herefter tages colgate-smilet på og alt sidder bare: ”Zååååå godt på dig”, derfra. Kan man sælge tøj sådan? Ja, det er også bevist igen og igen. Men forestil dig hvad mennesker ville gøre, uanset hvilken kropsfacon de har, hvis de ved at hos dig bliver ”man” klædt på, så de fordele ”man” har, bliver fremhævet?

Hvad kan du gøre nu?
Har du lyst til, at udvise samme mod, som denne unge kvinde. Kan du se fordelene for dig i, at kigge i spejlet igen (uanset hvor mange gange du allerede har gjort det), og se om du kan få et glimt af, hvad det er der er så utrolig unikt ved dig? Så er der her 2 rigtig gode ting at starte med:

Lyt til de historier du fortæller dig selv. Prøv nu at vende dem ud mod andre. Ikke sådan rigtigt, men inde i dit hoved. ”Din grimme, dumme og klamme gås” sagde den unge kvinde til sig selv. Da vi fik snakket om, hvad det ville gøre ved andre, hvis hun sagde det til dem, fik det hende til at indse, hvor grusomt det i virkeligheden er, at sige sådan til et menneske – også til hende selv.

Jeg har talt med sportsfolk, der ønsker at blive verdensmestre, ”motivere” sig selv med: ”Kom nu dit dovne svin. Kom nu. Kom nu.” Når vi har konverteret det til meningsfuldhed. Noget der bygger dem op og ikke behøver at være med så stor en pisk i ryggen, så har alt ændret sig til det bedre. Resultaterne er kommet langt, langt ”nemmere”.

Jeg har talt med ledere, der har tænkt alt ind i kasser og krav til sig selv og andre. Når vi har konverteret dette indtil noget langt mere meningsfuldt, har forretningen ekspanderet overvældende.

Jeg har talt med sælgere, der har overbevist sig selv om, at. ”man skal jo lyve lidt for at sælge noget”. Når vi har konverteret dette til noget mere meningsfuldt, har de selv haft svært ved at forstå, at på nøjagtig samme indsats, har de kunne generere så meget bedre resultater.

Alle har fået gennembrud ved, at forestille sig, at hvad de tænkte blev sagt højt til andre – og hvilke konsekvenser det ville have. De er kommet i kontakt med realiteterne.

Dyrk selv-ros. Overværd. Arrogance. Blær og bedrevidenhed gør intet godt. Men hele tiden at afdække, nysgerrigt og åbent, hvad du har som er unikt og særligt – og så ellers bruge tid på at dyrke, understøtte og forfine dette, er meget effektfuldt.

Et meget konkret og effektivt værktøj er, at lave en liste med 7 ting du er god til, og skal gøre mere af. 7 ting som du skal blive bedre til, fordi du selv tror på, at de vil gøre dig endnu bedre. Du vil nok have en tendens til at udsætte disse ting i hverdagen. 5 ting du skal holde op med, fordi de modarbejder dig. 5 ting du ved er ”dumt” du gør.

Læs din liste hver dag – så skal punkterne nok dukke op, når du har brug for dem.

Bonus, bonus
Så fra anoreksi til tøjbutikker? Hvad er pointen? Jo bedre du er til at skabe kontakt til mennesker og deres dybere følelser og behov – jo mere er du med til at gøre verden til at bedre sted at være for os alle. Bonus’en er, at de resultater du kan skabe på denne måde, altid overgår de resultater, som er baseret på egoisme, og det der er værre.

Målet helligere aldrig midlet. Midlet er dit brand. Dine resultater vil til alle tider komme og gå.