Hvad er dit produkt egentlig værd?

I “gamle dage” sagde man at business handlede 80% om produktet og 20% om markedsføring. Lidt senere var påstulatet at det nu var 20% produkt og 80% markedsføring. Ingen af delene er rigtige!


Ingen forberedelse, ingen resultater
Det vigtige ved business er, hvilken værdi vi tilfører markedet! En af mine egne mentorer, amerikanske Jim Rohn, havde (han er desværre død) en rigtig fin lille historie, han sagde; “Marken siger til bonden; bring me your seed, not your need”. Historien er voldsomt forkortet, men pointen er klar. Det er logisk, at en bonde skal så før han kan høste, men det er ligeså logisk alle andre steder, og alligevel tror vi på at google-adwords, skumle kontrakter eller et “UNDGÅ-KANVAS-SYSTEM” kan redde os. Alt for meget forretning drives i dag udfra en grundfilosofi, som sigter mod at “lokke” kunderne til at give os det vi vil have, i stedet for at give dem det, som udløser den ønskede “høst”. I denne jagt opstår de halvreligiøse, og dybt værdiløse one-liners som “markedsføring vs produktet”. Men hold nu op!

Vender vi tilbage til Hr. Rohns eksempel, vil bonden intet få ud af en avanceret mejetærsker, hvis ikke han først har sået på marken. Om vi fokuserer mest på markedsføringen eller produktudviklingen, gør ingen forskel, hvis ikke den reelle værdi vores produkt tilfører markedspladsen er kendt? Intet at høste – hvorfor så overhovedet spekulere på majetærskeren?

Det er simpelthen for kedeligt
Ad-on-value, merværdi og “alt-det-omkring” produktet får overdrevet fokus på det forkerte tidspunkt i alt, alt for mange virksomheder. Et produkt hvis eneste mission er at slå konkurrenterne af banen, er simpelthen for kedeligt. iPod’en uden status-værdien, Nike skoene uden friheds-værdien eller Carlsberg uden drengerøvs-værdien er et ligegyldigt og intet sigende produkt. F.eks. Carlsberg drengerøvs-værdi er ikke en ad-on-value, det er simpelthen produktets egentlige værdi. Øl slukker ikke tørst – produktet giver mændene et øjebliks frihed til at lege og opføre sig ukontrolleret. I bund og grund er øl, øl, men den reelle værdi er de ønsker markedspladsen ønsker dækket. Sjov, hygge og ballade. Der er meget mere omkring dette tema, men her præsenterer jeg det helt abc-grundlæggende.

Et helt andet elsempel: Ford indså bilens reelle værdi, da han opfandt sin berømte Ford T, som havde en praktisk anvendelse, var nem at bruge og gjorde transport for masserne lettere og mere bekvem. Transport var tidligere ligmed ansvaret for dyr, imens bilen kunne parkeres og “passe sig selv”. I dag kæmper alle om det samme på bilmarkedet i stedet for at bryde ud, og indse den reelle værdi ved bevægelse i dag.

Hjælp dine kunder
Dit produkts reelle værdi ligger i at indse, hvilket markedsbehov det dækker. Det er nok ikke så udfordrende endda, at lægge sig op ad det alle de andre siger, men den gennembrydende værdi hentes i det der gør produktet usædvanligt. For gennembrud.nu er det bl.a. at hjælpe vores kunder med at opnå deres salgs-mål, frem for blot at træne sælgerne i salgsteknikker. For Appel var et af elementerne at dække det behov for digitaliseret musik, der ulovligt var opstået bl.a. via tjenester som kazaa, på en nem, lovlig og også profitabel for kunsterne måde. iTunes så dagens lys!

Konklusionen er, at business ikke handler om fordelingen mellem produkt og markedsføring i første omgang, men langt mere om den værdi, som dit produkt kan levere. Derfra skal det både udvikles og sælges – og kun dem som har modet til at finde egen formular herpå, selvfølgelig bygget på de konstruktive erfaringers rammer, vil være med helt i front fremadrettet. Der ligger kæmpe optimering i, at finde dit produkts reelle værdi!

Jeg vil foreslå at du tager følgende spørgsmål op:

1. Hvilken værdi tilbyder dit/dine produkter?
2. Hvordan kan denne værdi fremhæves og fremelskes?
3. Hvordan kan dette klargøres for kunderne?
4. Hvilke få kraftfulde elementer vil du prioritere at fremhæve?
5. Er du klar til at opgive retten til at have ret og gribe potentialet for at være en succes?

I Business Unusual kan du lære og læse meget mere om, hvordan du kan fremhæve og udnytte dit produkts reelle værdi….. og sælge den i store mængder

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *